Tankar kring skapande platser

Att skapa en lockande och inspirerande plats för skapande på biblioteket är en rolig och samtidigt klurig utmaning. Grundläggande för ett lyckat resultat är hur som helst att en utgår från kunskap om vilka användarna är, vad de längtar efter och vilka aktiviteter de skulle uppskatta. Här krävs inledningsvis ett gediget arbete med att samla information direkt från de tilltänkta målgrupperna. Iaktta, intervjua, dröm och samskapa fram idéer kring vilken typ av verksamhet ni kan bygga upp. Vilka är möjligheterna och hindren?

För värdefull inspiration och förförståelse om vilka fallgropar som finns rekommenderas att besöka besläktade verksamheter och hör efter vad som fungerar där och vad som kunde göras annorlunda. Sen är det, det där svåra med att få till en miljö som är funktionell men också känns bra att vistas i. Många är de frågor som måste besvaras för att en ska kunna göra rätt vägval. Hur många ska kunna delta och hur ofta ska vi ha aktiviteter? Ska användarna kunna skapa saker även på egen hand på andra tider? Hur mycket utrymme behöver var och en och hur undviker vi långa köer vid populära funktioner? Listan kan göras lång och det är lätt att tappa bort sig bland alla val. Då är det betryggande att det går att pröva sig fram i mindre skala och utöka efter hand som ett alternativ till att slå på stort från början.

collage[1077]

I collaget syns exempel från danska Risskov bibliotek där finns möjlighet att på egen hand få rå om en liten odlingslott. Här utvecklar användarna sitt kunnande tillsammans över generationsgränserna. Sår sina frön i krukor som de tillverkat av gamla böcker och byter nyskördade grönsaker med varandra. Här finns ett litet krypin för avslappning och pingisbord att mötas kring.

/Maria Norqvist

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *